5 tahun 5 bulan

tahun bulan Menjadi orang gaji di rumah Encik Lafty sebenarnya tidak sesusah mana kalau tidak kerana Along Serbia yang sarkastik tu Ini bukan asam pedas ni Dah macam masam kelat pedas aje Masin sangat la ni lain

  • Title: 5 tahun 5 bulan
  • Author: Hlovate
  • ISBN: null
  • Page: 177
  • Format: None
  • Menjadi orang gaji di rumah Encik Lafty sebenarnya tidak sesusah mana kalau tidak kerana Along Serbia yang sarkastik tu.Ini bukan asam pedas ni Dah macam masam kelat pedas aje.Masin sangat la ni lain kali nak letak garam banyak mana timbanglah dulu.Nak bagi kita orang kena diabetes ke Cik Ana oi Bancuh Along kopi O Kurang gula Tapi campir sikit honey.Namun inilMenjadi orang gaji di rumah Encik Lafty sebenarnya tidak sesusah mana kalau tidak kerana Along Serbia yang sarkastik tu.Ini bukan asam pedas ni Dah macam masam kelat pedas aje.Masin sangat la ni lain kali nak letak garam banyak mana timbanglah dulu.Nak bagi kita orang kena diabetes ke Cik Ana oi Bancuh Along kopi O Kurang gula Tapi campir sikit honey.Namun inilah permulaannya dia belajar menjadi Anadandari sini jugalah Ana semakin dewasa dalam setiap episod kehidupannyaKata Ana Saya bukan orang yang dicari,Along Ana yang Along kenal bukan Jo yang sepatutnya Along kenal.Kata hati Along Tanpa diduga dia mengenali seorang Jo didalam Ana.Siapa Ana Dan siapa pula JO dalam hidup Along Seperti mana dia cekap sebagai orang gaji begitulah dia cekap mengendalikan dirinya sebagai pelajar di Universiti of Aberdeen Namun apabila bab hati ada yang tidak kena dengannya sejak dulu Hatinya pernah berperi boys re stupid,some men too.

    • Best Download [Hlovate] ✓ 5 tahun 5 bulan || [Christian Book] PDF ✓
      177 Hlovate
    • thumbnail Title: Best Download [Hlovate] ✓ 5 tahun 5 bulan || [Christian Book] PDF ✓
      Posted by:Hlovate
      Published :2019-09-01T10:58:47+00:00

    About “Hlovate

    • Hlovate

      Hlovate Is a well-known author, some of his books are a fascination for readers like in the 5 tahun 5 bulan book, this is one of the most wanted Hlovate author readers around the world.

    930 thoughts on “5 tahun 5 bulan

    • 1st time ever reading this author's book. Many said this author's books are awesome. Due to those reviews, i tried. Frankly speaking Reading this book is tiring. Waaaah if any of the author's fan is reading this review, mesti i dah kena sumpah berbakul. Sabar dulu orang mudaOMG kenapa my review kluar sparuh je? Mesti diehard fan Hlovate hangen nih. Nasib baik Gobokairina ada komen my review. Kalau tak, sampai sudah I kenek kutuk dengan Fans Hlovate What I meant by tiring is tiring sebab lambat s [...]


    • #11-2018Sempena nak bukak sem baru ni aku pilih nak mengulang baca kisah seorang Johanna demi mencari kekuatan dan semangat nak menghadapi sem baru yang makin mencabar. Kisah bagaimana Ana yang dulunya cuma seorang maid dirumah Along Serbia tiba-tiba transform menjadi Puteri Hang Li Jo, student medic di Tanah Aberdeen. Maunya si Along Serbia tak terkesima. Tambah lagi dengan kedatangan Hang Jebat keturunan bangsawan Melaka menghangatkan pentas teater drama kisah klasik Melaka. Sudahlah si Sultan [...]


    • Selalu orang cakap sana-sini pasal Hlovate. Siap penangan Hlovate ni sampai ada yang terus tukar nama kat FB ke Twitter ke, sama ada kat depan atau belakang mesti taruk Hlovate. Sekarang bila dah baca 5 Tahun 5 Bulan, baru tau dan faham penangannya macam mana. Karya Hlovate yang pertama kali saya baca ini tidak mendukacitakan, bahkan memberikan saya sedikit sebanyak untuk bermotivasi menghadapi kehidupan ini.Watak utama Johanna takdelah nak kata menyerupai saya. Tapi sedikit-sedikit macam saya t [...]


    • 5 Tahun 5 Bulan aku baca selepas terjerat dengan watak Jo, Along, Bat n Apeh dalam AnthemMcm pelik sikit, thought this is Hlovate 1st novel. Actually this is her 4th after aA+bB-[tunas]-Versus. (yg ditulis bukan yang diterbitkan) Mungkin cubaan pertama pengarang untuk melahirkan watak yang agak dewasa melalui Johanna n Afiq Hafizi a.k.a Along Serbia. For me) pencarian jati diri Johanna agak melelahkan + quizzes yang meletihkan. Bahasa yang digunakan agak 'kering' berbanding karya2 yang lain. Tim [...]


    • 5T5B kalau tak silap adalah karya pertamanya tapi aku lebih tertarik dengan aA+bB hik3 lalala5 Kisah seorang Johanna, menjadi dua karakter Jo atau Ana. Jo lebih kasar, tidak suka cintan-cintun, manakala Ana lebih lembut dan bersifat lebih kepada suri dalam rumah. Ana yang menjadi orang gaji sementara menunggu keputusan panggilan ke luar negara telah mengambil hati seluruh isi keluarga Encik Lutfy. Walau dalam keadaan apa pun Ana tetap Ana, gadis yang cool. Aku suka sangat2 dengan adik-beradik Al [...]


    • I wish Johanna has a more distinguishing character and can be separated more easily from Addin. I feel like their characters are just so similar. Ke aku je rasa cam tu :S And Hlovate never explores WHY Joanna often has all those headaches? I feel like it's weird because she sometimes talk about her headaches as if they were a big hindrance to her life. Or maybe she's suffering from some sort of, er, mental disorder? I don't know. still not very clear on that. And unfortunately, the book also ten [...]


    • Suka buku ni. Macam best je jadi si Ana ni. Dahlah belajar pandai, masak dan baking pun pandai. Sepanjang baca buku ni, rasa macam happy je. Macam terasa ikatan kekeluargaan yang begitu erat, especially ikatan antara adik beradik. Macam best je feeling tu Cuma tu lah, slow bebenor si Along ni. Puas dah semua bagi green light, siap paved the way for him Sket baik tak melepas abang oi! HihihiKepada penulis, mak long dah copy resepi Peach Cobbler ye. Minta halal tau. Nanti kalau datang seru, Mak Lo [...]


    • Cuma boleh beri tigaTapi kalau cara penulisannya aku boleh kata agak bosan untuk 5 tahun 5 bulan, sebabnya aku sudah skip banyak part sampai rasanya baca 3-4 last chapter.Awalnya, wow~ sangat memikat hati sebab bila Johanna jadi orang gaji sementara kat rumah En Lutfy. Sort of, dia ni macam genius yang menyamar gitu~he he.Tapi bila dia dapat tawaran ke Uni. Abeerdeen barulah semua rahsia terbongkar dan disitu permulaan kebosanan tahap~tak ingat aku pada novel ini. Memang mereka bercinta jarak ja [...]


    • drmuslimahTajuk buku : 5 tahun 5 bulan.Penulis : HlovateKeluaran : Jemari SeniHalaman : 509 m/sUlasan Ain Sabrina : 5 tahun 5 bulan adalah satu lagi karya tulisan Hlovate. Ana , bekerja sementara sebagai orang gaji di rumah Encik Latfy. Di sana dia dipertemukan dengan anak-anak Encik Latfy. Kerjanya tak mudah namun tidak la sesusah mana jika watak Along tidak ada. Along yang Ana gelarkan Along Serbia, hanya kerana dia suka sahaja mengomen setiap hasil kerja Ana. Ada saja yang tidak kena dengan p [...]


    • I finished this last night. When I first read this book, I was 15. I didn't really suffer from heartache because I wasn't really in love with anyone. A few crushes here and there, but nothing serious. So this book was just another sort of romance book that I loved to read. If you must know, I reread this book every weekend for about three months. 10 years have passed since then. I went through a lot in that 10 years. I have loved and I have been heartbroken. And I have broken a few hearts too. R [...]


    • HLOVATE, penulis yang saya percaya memang digilai ramai. Bila beli novel Hlovate, dalam minda saya, ini ialah novel islami. Walaupun tidak diterjemahkan pada tajuknya, novel ini tetap ada pengisian rohani.Novel ini agak ringan berbanding penulisan-penulisan beliau selepas novel ini. Mungkin kerana ini ialah salah satu novel permulaan beliau dalam dunia penulisan.Bila baca novel Hlovate tak tau nak ulas apa, novel ni best. Bahasa pun sempoi, tapi kekadang tak faham jugak bahasa Inggeris yang ada [...]


    • Okey Hemmm Bagi ML lah, nilah rasanya Karya Hlovate yg cukup santai. Kalau yg lain, kita baca dlm mood serious , tp bila baca 5T5B ni, confirms sengih jer memanjang. Lawak spontan dan bersahaja, memang buat bibir ML senyum jer Tiba2 muncul watak Jebat. Eh Eh Jebat dlm rooftop ek Walaweh Tp McM lain jer watak Jo dlm rooftop tu. Seingat ML , Jo tu, lemah lembut. Dan yang ni Hehhehe Brutal tahap gaban. Honestly, ML lagi suka Hang jebat. ML sedikit keciwa bila Hang jebat terus setia dengan Dang Wang [...]


    • Belajar memasak dengan membaca 5 Tahun 5 Bulan! Tak perlu beli buku resepi, buku ini ada segalanya tentang masakan. Dapat membaca buku cerita dan dapat juga belajar sedikit sebanyak tentang masakan. Antaranya, Peach Cobbler, Sardin Roll, Nasi Ayam, Praline and cream;)


    • Cerita ini agak berbeza dengan novel2 yang lain. Perbezaannya menyebabkan cerita ini sangat menarik. Hubungan diantara H dan h satu hubungan yg realiti bukan fiksyen yg selalu memaparkan hubungan yg romantik tahap gaban giler. Saya tidak sabar untuk membaca karya2 lain penulis ini.


    • Thanks to Masharah sebab hadiahkan buku ni untuk saya. Novel yang best. Mengisahkan tentang Johanna, seorang gadis muda yang bertemu dan menjadi rapat dengan keluarga Encik Latfy ketika menjadi orang gaji semalam 3 bulan di rumah beliau. Di rumah itu, dia menjadi seorang kakak yang baik kepada Apeh, Nina dan Nana. Tetapi kepada Along, mereka sering bergaduh dan ini membuatkan Johanna tidak sekepala dengan Along. Permulaan cerita yang bagus dan banyak kali buat saya tersenyum. Banyak jugak resepi [...]


    • Johanna @ Ana @ Puteri Hang Li Jo merupakan seorang anak tunggal yang bijak dan sudah biasa hidup berdikari. Sementara menunggu keputusan untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara, dia bekerja dengan keluarga Encik Latfi untuk mendapatkan duit saku sendiri. Bermula di sini dia mengenali Apeh, Nina, Nana dan juga Afiq @ Along @ Sultan Mansur Syah.Identiti Ana terbongkar pabila dia terserempak dengan Along pada hari dia menghadiri temuduga untuk menyambung pelajarannya. Ana terpaksa melepaskan tu [...]


    • I am definitely a huge fan of Hlovate!! Can't wait to buy more books of his. I have finally finished reading Rooftop Rant, Versus and 5 Tahun 5 Bulan which I bought few months back.I really love Hlovate style of writing. In the beginning and in the end will always be fun and best. And I usually got bored in the middle. The story become monotonous and boring. But I persist on reading and it totally worth it! If I think back again, don't you think life is like that? Life gets monotonous in the mid [...]


    • Cubaan pertama membaca tulisan Hlovate. Sanggup aku beli satu set lengkap secara online. Harap2 berbaloi. Dan 5T5B ini boleh dianggap sebagai permulaan yang baik.Sukanya aku dgn dialog selamba yang dituturkan. Ditambah pula dgn sentuhan agama dan moral yg sesekali mendekatkan aku pada Dia dlm jeda bacaan itu. Kisah cinta Along dan Johanna bukanlah satu kisah cinta luar biasa tapi suntikan jenaka bersahaja, ikatan kekeluargaan dan latar tempat yang diceritakan dgn baik, mungkin sebab itu aku rasa [...]


    • Masih lagi santai, permulaan cerita agak menarik, cuma kukira pertembungan Along dgn Johanna di temuduga Johanna untuk ke luar negara boleh diperkemas lagi. Mungkin dari pengamatan saya, Johanna agak keras kepala dan ini memperkukuh teori Hlovate adalah seorang perempuan.Haha! Macam mana boleh dah baca 3 novel Hlovate ni??


    • How I know Hlovate? This. Tingkatan 1, 2007. Terima kasih tuhan, sebab temukan aku dengan penulis yang sangat awesome ni!"Kau baca buku apa tu? 5 tahun 5 bulan? Buku tadika ke?" -SeniorDan bila hlovate mula jadi fenomena beberapa tahun selepas itu, aku hanya gelak besarMBAT!


    • buku ni pula menceritakan tentang johana seorang bakal doktor yang menjadi orang gaji dirumah afiq yang dipanggil along oleh keluarga serta ana,,,identitinya dirahsiakan daripada pengatahuan along serta adik2nya,,dan kemudian ana melanjutkan pelajarannya ke luar negara




    • Pada pendapat saya agak kurang menyengat berbanding aA+bB dan Tunas. Dalam dua novel yang dah baca dulu tu, kisah Benz & Addin yang duax2 otak macam trasher dan masa zaman sekolah nakal ke tahap petala kelapan tapi IQ tinggi gila dan bila dewasa "they make such sweet couple".Dalam 5tahun 5 bulan pula ada kisah Jo-Ana & Along-Afiq yang first time berjumpa di rumah keluarga Encik Latfy; ada 3 orang adik-beradik yang otak bergeliga dan kira baik sangat berbanding many teenagers their age [...]


    • No bad! I love the storyline , the characters' it's just purfeeeect! The reason i tak rated it full stars just because along and ana dua dia tarik tali tau! It just eeeeee i need to wait when they will confess to each other hahaha



    • Reread dan perasaan sebelum, semasa dan selepas membacanya masih sama seperti dahulu cuma apa yang membezakan hanyalah interpretasi sejajar dengan kematangan diri. Moga - moga.



    • kali pertama dgr buku ni time final year kat university dulu, which is 2007. tak tergerak langsung nk baca, walaupun ramai yg kate best. so pesta buku 2010, tergerak nk beli novel2 hlovate yg digembar-gemburkan sebagai best. and this is hlovate 1st novel yang dibace. my first impression on the earlier chapter was quite high. lain pada yang lain. seorang budak yang akan melanjutkan pelajaran ke dalam bidang medic sanggup menjadi org gaji utk mendapatkan gaji setakat 400 ringgit. then aku terfikir [...]


    • Ni first time aku baca buku karya Hlovate. Setiap kali orang datang ke kiosk, tanya buku dia best ke tak, aku kencingkan je kata best, padahal tak baca pun lagi. Jadi aku cabar diri aku untuk baca. Sekali pun cukup la. Hari pertama baca buku ni, aku rasa fius aku terputus banyak kali gak la. Boleh dikatakan mood ceritanya sama macam masa aku baca novel Kelabu karya Nadia Khan dulu. Terus-terang, aku tak suka baca cerita macam ni (bukan feberet aku) tapi aku layankan je sebab ada poin yang boleh [...]


    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *